Shad

shad blog
Šed vobler je mešavina crankbaita i twitchbaita. U određenim situacijama je nezamenjiv  upravo zbog svoje forme, a i ponašanja. Ovi vobleri imaju proporcionalno tanko i visoko telo u kombinaciji sa relativno dugom paktom. U većini slučajeva prilikom jednostavnog namotavanja imaju učestao i sitan rad (visoku frekvenciju rada) što je direktna posledica veličine i pozicije kljuna dok pri twitchu naglo i oštro menjaju pravac i putanju kretanja. Budući da je shad sinteza dva osnovna tipa voblera, njim je moguće raditi cranking, bottom tapping ili twitching. U većini slučajeva je ovakav vobler suspender, mada postoje i plivajući i tonući modeli. Meni lično najviše odgovara suspending shad zato što sa njim mogu opuštenije da twitchujem i pravim duže pauze, a da za to vreme ne moram brinuti da li će vobler tonuti ili isplivavati.

Tehnika koja se često koristi je srednje brzo namotavanje bez pauze u kombinaciji sa par twitcheva na svaki peti ili šesti okret ručice. Ovako vođen vobler imitira sitnu ribu u paničnom begu koja deluje dezorjentisano ili povređeno, što veoma odgovara bandaru, ali i smudju. Ovu prezentaciju je moguće, čak je i poželjno, kombinovati sa bottom tappingom na mestima sa manjom dubinom i peskovitim, šljunkovitim ili kamenitim dnom gde se može ubaciti i po koja kratka pauza i/ili izbaciti twitch.

Druga, malo diskretnija, prezentacija shadom je pogodna više za zimksu slabo aktivnu i neutralnu ribu, a može se izvoditi i prilikom noćnog ribolova. Sastoji se iz jednog kratkog i oštrog twitcha i duge pauze između dva twitcha. Ova metoda je izvodljiva samo ukoliko shad ima suspending karakteristike, inače je vobler nemoguće zadržati u željenom sloju vode tokom pauze. Naime, kada se vobler sa par namotaja dovede do radne dubine na potencijalno mesto gde se nalazi riba, sledi pauza (poznata kao Spin Stop) od desetak sekundi ili proizvoljnog vremenskog intervala. Nakon pauze ide jedan twitch posle koga ponovo pauza. Prezentacija je dosta spora ali je to ponekad jedini način naterati mrljavu i tunjavu ribu na udarac koji obično sledi odmah posle izvedenog twitcha, a ne retko i tokom same pauze. Isto važi i za noćni ribolov.